Pazartesi | 29.04.2024

Ads

Nedir bu Big Data?
İp Uçları | 1 ay önce | 82 kere okundu!!

Nedir bu Big Data?

Big Data (Büyük Veri) internet üzerinden baylaşılan toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri, bloglar, fotoğraflar, sesler, videolar, log kayıtları gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verinin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş biçimine denir.Big Data, çok büyük işenmiş yada işlenmemiş verilerdir. Bu verileri işlemek için büyük miktarda veriyle çalışabilen gelişmiş büyük veri teknolojisine ve büyük veri araçlarına ihtiyacınız vardır. Verileri işlerken toplanan veri miktarı ise sürekli artış eğilimi gösterir. Bunun nedeni ise internet kullanımının yaygınlaşması ve sosyal medya kullanımıdır. Big Data kısaca, giderek daha fazla verinin kaydedilmesi ve daha fazla yerde ve zamanda kullanılabilir hale gelmesinin bir sonucudur. Kaynakları çeşitlidir, çünkü verilerin  yapılandırılmış olup olması fark etmeksizin her elde edilen veri büyük verinin bir parçasıdır.


Big Data'nin 5V'si?

Big Data birçok farklı kaynaktan elde edilen ve genellikle şu beş özellikle tanımlanan verilerin toplamıdır. hacim (volume), değer (value), çeşitlilik (variety), hız (velocity) ve doğruluk(veracity).

  1. Hacim (Volume): Hacim, verilerin byte cinsinden hacmini içerir. Her bir verinin byte cinsinden kapladığı alan nedeniyle uğraştığınız Big Data'nın hacmi 1 Gb'da olabilir 1 PetaByte'da. Bu nedenle  'Hacim', 'Big Data' ile uğraşırken her zaman dikkate almanız gereken bir özelliktir.
  2. Çeşitlilik (Variety): Çeşitlilik, Veri kaynaklarının yapılandırılmış veya yapılandırılmamış olabilen doğasını ifade eder.
  3. Hız (Velocity): Veri oluşturma hızı olarak ifade edilir. Bir verinin Big Data olarak kabul edilmesi için iş süreçleri, uygulama günlükleri, ağ ve sosyal medya siteleri, sensörler, mobil cihazlardan gelen ve sürekli büyüyen verilerin işlenme hızının da artması gerekir.
  4. Doğruluk (Veracity): Veri güvenliği, büyük veri yönetimi konusunda en önemli bileşenlerden biridir.
  5. Değer (Value): İşlenen veriler bir amaca hizmet ettiği sürece değerlidir. Bu nedenle veriler işlendikten sonra bir bilgi vermesi ya da analiz sunması gerekir. Veri analizlerinin doğru kurgulanması da oldukça önemlidir.


Büyük Verinin Faydaları Nelerdir?

Büyük veri işlemenin büyük ya da küçük fark etmeksizin tüm şirketlere, kuruluşlara ve hatta hükümetlere de pek çok faydası vardır. Bu faydalar ise şöyle sıralanabilir:

  • Ürünleri iyileştirmek veya yeni ürünler geliştirmek için ideal veriler içerir.
  • Google, Bing ya da Yandex gibi arama motorları verilerinden Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlardan sosyal verilere erişim, kuruluşların iş stratejilerini geliştirmelerini sağlar.
  •  Müşteri geri bildirimlerine yönelik klasik sistemlerin yerini büyük veri teknolojilerinden yararlanan yeni sistemler alır. Yeni sistemler süreçleri otomatikleştirir ve daha net analizler sağlar. Böylece tüketici tepkilerini okuyabilir ve değerlendirebilirsiniz.
  • Finansal riskleri daha iyi tahmin etmek mümkündür. Ürün ya da hizmetin risklerini erken tespit edebilirsiniz.
  • Yeni uygulamalarla, veri ambarına hangi verileri dahil etmek istediğimizi bilmeden önce, yeni verilerin geçici olarak depolanması için büyük veri teknolojilerini kullanabilirsiniz.
  • İş uygulamalarının büyük veri teknolojileri ve veri ambarı çözümleriyle entegrasyonu, burada depoladığınız 'gerçek zamanlı verilerin' yüklenmesine yardımcı olabilir.
  • Dolandırıcılıkların tespit edilmesine olanak tanır.

Big Data Kullanım Örnekleri

Belli bir grubu ya da toplumu big data ile yönlendirmek mümkündür. Bunun da en büyük örneği Facebook–Cambridge Analytica veri skandalıdır. 
Kamu sektöründe de Big Data uygulamaları bir hayli fazladır. Bunun sebebi ise kamusal alanın kendisinin oldukça büyük olmasından kaynaklanır. Bununla birlikte alan ne kadar büyük olursa olsun drone ile kamera kullanarak da otomatik olarak fotoğraf ve video görüntüleri oluşturmak artık çok kolaydır. Örneğin, ağaçların hasta olup olmadığını, bahçelerin temizlenip temizlenmediğini ve yabani otların çok yüksek olup olmadığını gösteren fotoğraflar elde edilebilir. Ayrıca fotoğraflar, park yerlerinin geçerli bir izin belgesi olmadan araçlar tarafından işgal edilip edilmediğini veya açık alandaki nesnelerin tamir durumunu da gösterir. Bu duruma örnke olarak Trafik çevirmelerinde kullanılan dronlar örnek verilebilir.

Ads

Bu yazıda yorum yok

Ads

Yorum Yapın

İlgili Yazı

İlgili Yazı Yükleniyor
İlgili Yazı Yükleniyor

Daha fazla Nedir?

İlgili Yazı Yükleniyor
İlgili Yazı Yükleniyor

Webdebiradam

Webdebiradam.com güncel, teknoloji, araştırma ve dizi film haberleri hakkında makale yazmayı seven başkabir webmaster blogu

© Webdebiradam.com - Güncel, teknoloji ve webmaster haberleri. 2012-2024 | Yazılan makalelerin hepsi koruma altındadır. Alıntı yapmayınız.